LU-VI: 8:00 - 20:00
FacebookTwitterLinkedInYoutube

Diabetul zaharat

Home » Blog » Diabetul zaharat
25.11.2019

Diabetul zaharat reprezinta o tulburare metabolica caracterizata prin hiperglicemie (valori crescute ale concentratiei glucozei in sange), determinata de reducerea secretiei de insulina, reducerea sensibilitatii diferitelor tesuturi si organe la actiunea insulinei sau de combinarea celor doua mecanisme.

Diabetul zaharat este grav pentru ca:

  1. Are o prevalenta crescuta: peste 4% din populatia Romaniei are DZ, existand si un numar mare de persoane care au boala, dar nu stiu acest lucru.

  2. Scade durata de viata, in medie cu 5-10 ani de viata.

  3. Se insoteste de numeroase complicatii: insuficienta renala, cecitate, amputatii netraumatice ale membrelor inferioare

  4. Creste riscul de infarct miocardic, accident vascular cerebral (AVC), insuficienta cardiaca si moarte subita.

Obezitatea este o boala caracterizata prin cresterea greutatii corporale, pe seama tesutului adipos, cu repercusiuni negative asupra starii de sanatate.

Excesul ponderal constituie al cincilea factor de risc pentru mortalitate la nivel mondial. Mai mult de 2,8 milioane de adulti decedeaza anual prin complicatii legate de obezitate.

Aproximativ 65-70% din cazurile noi de diabet zaharat tip 2 sunt determinate de excesul ponderal.

Obezitatea este o boala cu prognostic rezervat, morbiditatea asociata, scurtarea duratei de viata si mortalitatea coreland cu gradul excesului ponderal


 

Determinarea masei tesutului adipos

Aparat pentru masurarea tesutului adipos OMRON BF 511 foloseşte o tehnologie unică de scanare a întregului corp atât la nivelul mâinilor cât şi la nivelul picioarelor – cea mai precisă tehnologie de măsurare.

Foloseşte cel mai precis sistem de referinţă existent – date obţinute prin rezonanţă magnetică nucleară (RMN).

•Acest produs este validat clinic (pentru persoanele cu varste cuprinse intre 18 si 80 de ani)-ceea ce inseamna ca acest produs medical este unul profesional,de o inalta precizie si siguranta.

• OMRON BF 511 poate determina:

-nivelul de tesut adipos visceral

-procentul de tesut muscular scheletic (masa musculara)

-procentul de tesut adipos din corp (grasime corporala)

-indicele masei corporale (IMC)

-rata metabolismului bazal  
 

Determinarea hemoglobinei glicozilate

 

Determinarea hemoglobinei glicozilate este importanta atat pentru diagnosticarea diabetului zaharat, cat si pentru monitorizarea controlului metabolic in diabet, realizandu-se printr-o simpla prelevare de sange.

O simpla glicemie a jeun (pe nemancate) nu poate aprecia controlul metabolic in diabet deoarece nivelul glicemiei poate varia in orice moment al zilei.

Hemoglobina glicozilata este o parte a hemoglobinei (protein aflata in globulele rosii responsabila de transportul oxigenului la tesuturi) legata de glucoza. Cu cat glicemia este mai mare, cu atat nivelul hemoglobinei glicozilate este mai mare. Determinarea ei arata valoarea medie a glicemiei in ultimele 3 luni.

Valoarea normala a hemoglobinei glicozilate la pacientii sanatosi este situata intre 4% si 5,7%, o valoare intre 5,8% si 6,4% aratand un risc crescut de a dezvolta diabet zaharat in perioada urmatoare. La pacientii cu diabet se recomanda o valoare tinta a hemoglobinei glicozilate sub 7%, peste aceasta valoare riscul aparitiei complicatiilor cronice fiind direct proportional cu valoarea acesteia. O hemoglobina glicozilata peste 7% impune revizuirea dietei sau a tratamentului medicamentos.

 Se recomanda efectuarea acestei analize la pacientii cu diabet zaharat cel putin o data la 6 luni. Hemoglobina glicozilata nu trebuie sa inlocuiasca testarea glicemica, ci sa o completeze, pentru a reflecta cat mai bine profilul glicemic al pacientului. Valorile hemoglobinei glicozilate pot fi modificate in anumite situatii: hemoglobinopatii, anemii feriprive sau hemolitice, sarcina, consum de alcool, insuficienta renala cu sau fara dializa, situatii care trebuiesc evaluate de catre medicul diabetolog.

 

Avantajele utilizarii testului hemoglobinei glicozilate vs. testul standard al glicemiei

FacebookTwitterLinkedInYoutube





© Copyright 2023
Centrul medical Misca