LU-VI: 8:00 - 20:00
FacebookTwitterLinkedInYoutube

Hipertensiunea arterială – e timpul să o măsori

Home » Blog » Hipertensiunea arterială – e timpul să o măsori
hipertensiunea
04.08.2022

Hipertensiunea arterială – e timpul să o măsori

 

Articol scris de Dr. Sebastian Zus,

Medic Specialist Cardiologie

 

Sângele circulă prin vasele corpului sub o presiune denumită în medicină tensiune arterială. Aceasta variază de la oră la oră şi de la zi la zi, în funcţie de mulţi factori: ea creşte la stres, efort, frig, şi scade la cald, relaxare, somn. Când majoritatea timpului valorile tensiunii arteriale se situează peste valoarea limită a normalului (140/90 mmHg) se pune un diagnostic de hipertensiune arterială.

 

Creşteri bruşte ale valorilor tensiunii arteriale sunt adesea însoţite de simptome: dureri de cap, ţiuit în urechi, roşeaţa feţei, dureri în piept. Însă creşteri mici şî progresive în timp pot trece nedetectate, corpul adaptându-se valorilor tot mai mare ale tensiunii. Astfel, de multe ori, hipertensiunea arterială este asimptomatică! De aceea este important să ne măsurăm tensiunea arterială chiar dacă nu simţim nimic.

 

Cea mai exactă măsurătoare este cea invazivă, să introducem un senzor de presiune în arteră, însă în practica medicală curentă nu este fezabilă această metodă. Într-un cabinet medical tensiunea arterială se măsoară folosind un tensiometru si un stetoscop. Pacienţii îşi pot automăsura tensiunea arterială folosind tensiometre automate. Pentru a măsura corect, este important să urmăm următorii paşi: stăm 5 minute relaxaţi, ţinem braţul întins, aplicăm strâns manşeta, şi efectuăm 3 măsurători, ca apoi să facem media lor. Aparatele care se plasează ca şi o brăţară la nivelul încheieturii nu sunt de încredere, au o marjă de eroare mare! Folosiţi cele care se aplică pe braţ!

 

Tensiunea arterială creşte, de regulă, cu înaintarea în vârstă. Alţi factori care favorizează apariţia hipertensiunii sunt: fumatul, diabetul zaharat, stresul cronic, alimentaţia sărată, obezitatea. În 5-10% din cazuri hipertensiunea este consecinţa altor boli, în acest caz fiind denumită secundară: bolile tiroidei, rinichilor, glandelor suprarenale, şi altele.

 

Netratarea hipertensiunii arteriale vă poate pune în pericol viaţa. Se pot întâmpla mai multe lucruri: vasele de sânge se pot rupe datorita presiunii mari, cu producerea de hemoragii (frecvent nazale, dar uneori cerebrale sau la nivelul retinei), sau ele se pot îngusta şi înfunda (printr-un mecanism complex), cu apariţia infarctului miocardic sau a accidentului vascular cerebral ischemic. De asemenea, pe termen lung, inima se poate mări, poate „obosi”, cu progresia spre insuficienţă cardiacă, iar rinichii vor suferi şi ei, cu risc de dezvoltare a insuficienţei renale. De aceea este important să nu ignoraţi o hipertensiune arterială!

 

Este recomandat să vă adresaţi unui medic cardiolog. Acesta va confima valorile ridicate, va căuta cauzele, dar şi efectele pe care le-a produs hipertensiunea arterială asupra corpului, vă va sfătui cum să vă îmbunătăţiţi stilul de viaţă, şi, dacă este nevoie, va prescrie un tratament medicamentos.

Dr. Zus Sebastian, medic specialist cardiologie, aflat în contract cu CAS, vă oferă consultaţii gratuite cu bilet de trimitere. De asemenea, pacienţii asiguraţi beneficiază gratuit şi de monitorizare la domiciliu a tensiunii arteriale timp de 24 de ore, iar pentru o evaluare temeinică se oferă servicii suplimentare în regim privat (ecografie cardiacă).

FacebookTwitterLinkedInYoutube





© Copyright 2024
Centrul medical Misca