
Obezitatea, boala secolului
Dr. Adriana Dumitrașcu,
medic specialist Diabet, nutriție și boli metabolice
Obezitatea este o boală metabolică caracterizată prin creșterea greutății corporale pe seama țesutului adipos și definită printr-un INDICE DE MASĂ CORPORALĂ (IMC) mai mare sau egal de 30 kg/mp. Acest parametru face distincția între obez, supraponderal, normoponderal sau subponderal și se calculează prin raportul greutate (exprimată în kg) pe înalțime la pătrat (exprimată în metri). Conform acestui calcul, OMS clasifică statusul ponderal astfel:
-subponderal: IMC <18,5 kg/mp
-normoponderal: IMC 18,5-24,9 kg/mp
-supraponderal: IMC 25-29,9 kg/mp
-obez: IMC >= 30 kg/mp
La rândul său, obezitatea prezintă mai multe grade de severitate, astfel:
Deoarece IMC nu oferă indicații privind distribuția țesutului adipos în organism, acesta din urmă este apreciată prin măsurarea unor parametri antropometrici, precum:
- circumferința abdominală (CFA), care se corelează cu masa de țesut adipos intraabdominal. Cu cât CFA este mai mare, cu atât riscul de morbiditate și mortalitate cardiovasculară este mai mare;
- indicele abdomino-fesier (IAF): raportul dintre circumferința abdominală și cirfumferința bazinului;
- indicele abdominal (IA): raportul dintre cirfumferința abdominală și înalțime.
Cauzele obezității includ alimentația hipercalorică și de tip fast-food, sedentarismul, stresul cotidian, consumul de alcool, etc. Etiopatogeneza obezității este incomplet elucidată, însă multifactorială, implicând mai mulți factori de risc, precum:
- factorul genetic: studiile susțin rolul acestuia în obezogeneză;
- vârsta: deși apare la orice vârsta, riscul crește odată cu înaintarea în vârstă;
- sexul: femeile au, în general, IMC superior bărbaților de aceeasi vârstă;
- circumstanțe fiziologice: sarcina, pubertatea, menopauza, andropauza;
- condțiile socio-economice: obezitatea afectează mai ales grupele sociale cu posibilități economice reduse și cu nivel cultural scăzut;
- sedentarismul;
- factori psihologici: depresia, traume psihice;
- modificări ale comportamentului alimentar: bulimia;
- unele profesii: bucătari, cofetari, ce favorizează o alimentație excesivă;
- preferințele alimentare pentru alimente bogate în glucide și lipide;
- ritmul alimentației: mese rare și bogate în calorii;
- unele medicamentele, precum: antidepresivele, antipsihoticele, antiepilepticele, corticoizi, insulina, etc. pot favoriza apariția obezității;
- renunțarea la fumat poate fi însoțită de o creștere ponderală de 4-5 kg în următorul an.
Starea de obezitate este rezultatul unui dezechilibru între energia de aport (valoarea calorică a alimentelor ingerate) și cheltuielile energetice (energia consumată în activitatea fizică și metabolismul bazal, termogeneza, prelucrarea alimentelor ingerate).
Diagnosticul pozitiv al obezitătii implică:
Obezitatea androidă (abdominală, centrală) este acea obezitate în care țesutul adipos se acumulează predominant în jumătatea superioară a corpului, persoanele cu acest tip de obezitate prezentând hiperinsulinism, asociere frecventă cu diabetul zaharat, dislipidemie, hiperuricemie, boli cardiovasculare, hipertensiune arterială esentială. Totodata, în acest tip de obezitate, tratamentul ofera rezultate mai bune.
Obezitatea ginoidă (gluteofemurala) se întâlnește mai frecvent la femei, țesutul adipos acumulându-se în jumătatea inferioară a corpului (fese și coapse) și se asociază frecvent cu boala varicoasă și atroze. De asemenea, este mai rezistentă la tratament.
Formele particulare includ sindroame genetice, paralipodistrofii, lipomatoze nodulare, etc.
Complicații și boli asociate
Este unanim acceptat că obezitatea este factor de risc pentru numeroase complicații și boli asociate, acestea reducând, la rândul lor, speranța de viață. Este cunoscut faptul că obezitatea, în special cea de tip central, se asociază cu diabetul zaharat de tip 2, legătura dintre acestea fiind reprezentata de insulinorezistența și hiperinsulinism. De altfel, 80% dintre pacienții cu diabet zaharat de tip 2 sunt supraponderali sau obezi.
- dislipidemiile (hipertrigliceridemie, nivel scazut al HDL colesterol, cresterea LDL colesterol cu potențial aterogen) sunt frecvent asociate obezității;
- complicații cardiovasculare precum hipertensiunea arterială, ateroscleroza, insuficiența cardiacă, aritmii focale și moarte subită;
- obezitatea, în special cea abdominală, este asociata cu risc cardiovascular crescut, pe fondul aterosclerozei.
- tulburări circulatorii venoase: varice, insuficiența venoasă cronică, tromboza venoasă profundă;
- complicații gastro-intestinale: hernie hiatală, litiază biliară, pancreatită acută, ficat gras non-alcoolic;
- complicații respiratorii: sindrom de apnee în somn (“sleep apneea”), asociată frecvent cu aritmii cardiace și risc de moarte subită;
- complicații genito-urinare: ovar polichistic la femei, impotență la bărbați, fertilitate redusă; incontinență urinară;
- complicații osteo-articulare: artroze
- afecțiuni oncologice: cancer endometrial și de sân, de 2 ori mai frecvent la femeile obeze decât la cele normoponderale, cancer esofagian, cancer colorectal;
- complicații cutanate: infecții bacteriene și fungice, intertrigo-urile, acanthosis nigricans (hiperpigmentare a pielii);
- afecțiuni psihice: stări depresive, anxietate, tulburări de comportament.
Obezitatea are o evoluție progresivă, în faza dinamică, urmată de o fază statică, atunci când bolnavul nu mai crește în greutate. Regresiunea spre greutatea ideala este posibilă mai ales la pacienții cu exces ponderal moderat, de tip android, hipertrofic. Este o boală cu prognostic rezervat, morbiditate asociată, scurtarea duratei de viață și mortalitatea fiind corelate cu gradul excesului ponderal.
Tratamentul obezității este unul complex care presupune optimizarea stilului de viață prin dietoterapie și exercițiu fizic, tratament farmacologic, tratament chirurgical, combaterea factorilor de risc cardiovascular (fumatul, hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, dislipidemiile, etc.).
Scăderea ponderală moderată, cu aproximativ 5-10% din greutate, se asociaza cu multiple efecte benefice asupra stării de sănătate: reducerea cu 30-40% a mortalității generale, ameliorarea controlului glicemic la pacienții cu diabet zaharat, controlul valorilor tensiunii arteriale la pacienții hipertensivi, ameliorarea profilului lipidic, creșterea speranței de viață pentru fiecare kilogram pierdut (mai ales în primul an de la diagnostiul diabetului zaharat, unde speranța de viață crește cu 3-4 luni).
Cel mai important factor în atingerea obiectivelor este tratamentul dietetic, care constituie principalul mijloc terapeutic pentru scăderea greutății corporale. Dieta trebuie sa satisfacă 3 cerințe majore: să fie bazată pe criterii raționale, să acopere nevoile nutrițonale, să fie adaptată obiceiurilor sociale și etnice ale pacienților. Tipul de dietă și gradul restricției calorice vor fi individualizate, în funcție de obiectivele terapeutice și patologia asociată.
Exercițiul fizic are efecte benefice asupra stării de sănătate și trebuie individualizat, în funcție de toleranța pacientului.
Farmacoterapia este necesară pacienților la care, în pofida terapiei nefarmacologice, nu s-a reușit obținerea greutății corporale stabilite.
Metodele chirurgicale de tratament al obezității sunt luate în considerare în urmatoarele situații:
O conluzie importantă al acestui scurt rezumat ar fi faptul că educația și disciplina pacientului joacă un rol esențial în atingerea obiectivelor pe termen lung în ceea ce privește scăderea ponderală, menținerea noii greutăți și prevenirea recidivelor. Optimizarea stilului de viață printr-un regim igieno-dietetic corect prescris și aplicat și evitarea sendentarismului prin exercițiu fizic îmbunătățesc calitatea vieții și reduc semnificativ complicațiile asociate acestei patologii tot mai frecvent întâlnite.
La CENTRUL MEDICAL MIȘCĂ puteți beneficia de o serie de investigații pentru determinarea statusului ponderal și al cantității de țesut adipos, diagnosticul obezității, aprecierea severității acesteia, precum și de un tratament adecvat fiecarui pacient în parte.
Bibliografie:
http://ghidulpacientului.ro