dr Dogarescu Georgiana - media specialist Dermato-venerologie
CE ESTE PEELINGUL CHIMIC?
Peelingul chimic este un tratament dermatologic destinat combaterii mai multor afectiuni cutanate. Metoda presupune aplicarea unui agent chimic pe piele, cauzand o distructie controlata a unei parti sau a intregului epiderm (cel mai superficial strat al pielii), determinand exfolierea si indepartarea leziunilor superficiale, urmate de regenerarea epidermului.
CUI SE ADRESEAZA?
Inainte de a efectua peeling chimic, este necesara o consultatie dermatologica pentru a stabili daca exista contraindicatii pentru aceasta procedura. Pielea nu necesita o pregatire amanuntita, dar pacientul trebuie sa stie ca medicatia fotosensibilizanta trebuie intrerupta (medicamente, creme cu Retinol, antibiotice din clasa Tetraciclinelor), de asemenea expunerea la soare este interzisa atat inainte cat si imediat dupa procedura si trebuie evaluat riscul pacientului de a dezvolta cicatrici hipertrofice/cheloide.
Peelingul chimic a devenit un tratament popular si este in continuare utilizat la scara larga datorita numeroaselor beneficii pe care le aduce si anume:
Reduce ridurile fine
Imbunatateste aspectul si textura pielii
Imbunatateste aspectul cicatricilor post-acnee
Trateaza anumite tipuri de acne
Reduce petele pigmentare cauzate de varsta, pistruii si melasma
Tonifiaza usor pielea lasata
CATE TIPURI DE PEELING EXISTA?
In functie de tipul de ten, medicul stabileste tratamentul necesar si, mai ales, tipul de peeling potrivit fiecarui pacient in parte.
Pielea este alcatuita din 3 straturi: epiderm (cel mai superficial strat), Derm (bogat in fibre de colagen si bine vascularizat), Hipoderm (cel mai profund strat,constituit din tesut adipos) si in functie de stratul celular tintit alegem acidul potrivit.
Peelingul chimic superficial este indicat persoanelor cu ten sensibil. Are rezultate semnificative in ameliorarea luminozitatii si texturii tenului, estomparea ridurilor fine si reducerea petelor pigmentare
Peelingul chimic mediu este indicat in tratamentul afectiunilor cu un grad mai ridicat de profunzime (cicatrici postacneice, pete pigmentare). Acestea au ca efect exfolierea semnificativa a pielii, iar timpul de refacere este de cateva zile
Peelingul chimic profund penetreaza in ultimul strat al dermului (dermul reticular). Se adreseaza persoanelor cu riduri adanci, laxitate crescuta a pielii si hiperpigmentari la nivelul intregii fete. Reactiile adverse sunt importante (hiperpigmentare postinflamatorie, cicatrici),astfel, peelingul profund a pierdut teren in favoarea tratamentelor laser, a caror adancime poate fi controlata de medic
CAND POT BENEFICIA DE ACEASTA PROCEDURA?
Deoarece peelingul chimic reprezinta o procedura medicala care are drept rezultat o exfoliere usoara - medie a pielii, in urma acesteia pielea ramane mai sensibila si nu se recomanda expunerea la soare. Din acest motiv se evita peelingurile chimice pe timpul verii sau chiar pe timpul iernii, atunci cand zapada reflecta razele UV.
CAT DUREAZA O SEDINTA SI DE CATE AM NEVOIE?
In functie de peelingul necesar pentru a trata diferite probleme ale pielii, o sedinta de peeling chimic poate sa dureze intre 20 si 90 de minute.
Ca si frecventa, in functie de necesitatile pielii si varianta de peeling potrivita, se pot repeta sedintele la 3 saptamani.
CARE SUNT CONTRAINDICATIILE PEELINGULUI CHIMIC?
Sarcina si alaptare
Infectii virale, bacterine, fungice ale pielii
Plagi deschise
Tratament cu medicamente fotosensibilizante in ultimele 6 luni
Pacienti care au predispozitie pentru cicatrici hipertrofice, cheloide
Boli autoimmune (Lupus eritematos,Dermatomiozita, Sclerodermie,etc)
Alergie la oricare din substantele folosite
CUM VA ARATA PIELEA MEA DUPA PEELING?
Pielea va avea avea un aspect eritematos (rosiatic), care dureaza cateva ore,iar dupa 2-3 zile va incepe procesul de descuamare timp de 1-4 zile, in functie de tipul de peeling chimic aplicat. Astfel, activitatile cotidine pot fi reluate imediat sau in 3-7 zile, in functie de tipul de peeling ales.
Este obligatorie folosirea unei creme cu factor de protectie SPF 50+ zilnic pentru a preveni hiperpigmentarea postinflamatorie. De asemenea, poate fi necesara folosirea unei creme hidratante pentru a evita senzatia de uscaciune. Este contraindicate expunerea la radiatii UV post-procedura (mare, ski, solar).
Bibliografie: